Billån

Billån

Bilindustrin utvecklas och allt fler säkra och moderna alternativ finns ute på marknaden. När dessa nya bilar ständigt fyller bilhandlarnas bilhallar får du som konsument ett val – köpa nytt eller begagnad. Det säkraste alternativet är alltid att köpa en ny bil. Kanske har du familj eller ett förhållande och då är det viktigt att ha en trygg och säker bil som skyddar dina nära ifall en olycka sker.

De flesta som vill köpa en ny eller begagnad bil behöver ta ett billån. Billån erbjuds av de flesta låneförmedlare och du kan enkelt ansöka om ett billån på bara några minuter genom rätt låneförmedlare. Följ den här länken för att läsa mer om rätt lån för just dig. Det brukar inte kosta någonting att undersöka vilka räntor som erbjuds just dig i din ekonomiska situation och du får oftast svar om lånelöfte inom ett par dagar.

Privatlån eller billån

För att ta ditt billån måste du först välja om du vill ta ett privatlån eller billån. Det finns fördelar med båda men när du tar ett billån behöver du oftast ha 20% av bilens kostnad för att få ta lånet. När du tar ett privatlån, ett så kallat blancolån, behöver du oftast aldrig berätta om varför du tar lånet, och du kan låna upp till 400 000 kronor. Skulle du behöva ta ett billån där summan överstiger 400 000 kronor finns det billån som inte har ett maxbelopp. Detta medför dock risker där du som låntagare måste värdera hur mycket det faktiskt är värt att låna för att köpa en bil.

Hög kostnad trots låg ränta

När du söker efter ditt billån måste du vara noga med att granska alla kostnader och villkor. Många låneförmedlare lockar presumtiva låntagare med låga räntor för att förmedla fler billån men samtidigt lägger de till olik avgifter som gör att den effektiva räntan höjs. Den nominella räntan för dig spelar alltså ingen roll när du ska ta ditt billån – det är den effektiva räntan du ska vara noggrann med.

Värdet sjunker

Det är enkelt att ansöka och få ett billån men som låntagare måste man vara medveten om att pengarna aldrig kommer att komma tillbaka. Trots att den nya bilen är i bra skick kommer den att dagligen minska i värde och oavsett om bilen säljs i perfekt skick kommer man alltid ha gjort en förlustaffär.