Snabblån

Snabblån

Snabblån är låneformen för dig som behöver pengar snabbt men som inte kan finansiera en utgift eller kostnad själv. Snabblånet är en kontroversiell låneform och ett laddat ämne men syftet med snabblånet är inte att konsumera – det är att betala plötsliga oförutsedda utgifter där man inte finner en annan lösning för finansiering.

Snabblån är bara ett av många namn som används för denna låneform, andra namn är mikrolån, smslån och ett nytt begrepp är kreditkonto där du får en mindre, stående kredit som du kan använda hela eller delar av när du vill.

Pengar inom 24 timmar

Det är väldigt enkelt att ansöka om ett snabblån och du får dina pengar oftast inom 24 timmar. Vid snabblån ställs inga krav på säkerhet och du behöver inte heller redogöra för varför du behöver ta lånet. Risken med snabblånet är att du väljer ett lån med hög ränta och lång återbetalningstid och därför måste du vara noggrann med att skapa en egen återbetalningsplan och budget för att slippa en eventuell skuldfälla.

Ett omdiskuterat lån

Snabblån och smslån har länge varit en omdiskuterad låneform eftersom det varit så lätt att låna pengar. Detta har lett till att antalet skuldärenden ökat lavinartat hos Kronofogden. Under 2014 infördes hårdare regler för långivare där det numera ställs höga kvar på deras bedömning av ansökarens kreditvärdighet. Det kommer även att göras utredningar från regeringen för att finna fler vägar att begränsa möjligheten till lån om man inte har en sund ekonomi.

Snabblån har även många gånger fått dålig publicitet på grund av de till synes höga räntorna. Kritiker har då använt sig av effektiv ränta som måttstock och då kunnat presentera snabblån med räntor på upp till flera tusen procent. Problemet med effektiv ränta är att detta är anpassat för lån över en längre tid, minst ett år, och ger då en helt felaktig bild när det används för ett snabblån där återbetalningstiden ofta endast är mellan 30-90 dagar. Det bästa du kan göra är att själv räkna ut vad räntan blir och därmed få en mycket mer rättvis uppfattning om den faktiska kostnaden för lånet.

Var förnuftig när du ansöker

Försök att inte ta ett lån om du har höga konsumtionsvanor – det kan leda till en ond spiral där tar nya lån för att betala tillbaka dina gamla. Planera istället dina utgifter och vanor och lägg upp en tydlig budget om hur du får konsumera efter din inkomst och enligt dina förutsättningar.