Bolån

Bolån

För dig som ska köpa bostad eller redan äger ditt eget boende är bolånet det säkraste lånet du kan välja. Funderar du på att bygga nytt kök eller renovera ditt badrum? Vad du använder pengarna till väljer du själv!

Genom RealFinans hittar du långivare som tar emot din låneansökan via Internet. Du får en enkel och trygg hantering, snabbt svar och utbetalning. Med ett bolån tillkommer oftast olika typer av avgifter såsom pantbrevsavgift, uppläggningsavgift och aviavgifter. Jämför avgifterna hos de olika långivarna och välj sedan vilket bolån som passar dig bäst.

Bottenlån och topplån

Det finns två typer av bolån – bottenlån och topplån. Bottenlånet är för dig som har sparat till insatsen för att köpa din bostad och topplånet är för dig som inte har pengar till insatsen men som ändå vill köpa. Bottenlånets ränta är vanligtvis bättre än topplånets ränta eftersom att topplånet fungerar precis som ett privatlån, det vill säga ett blancolån. Beroende på din ekonomiska situation regleras räntorna och du kan betala tillbaka till bottenlån mellan 3 månader till 10 år. Du väljer också tillsammans med din låneförmedlare i vilken takt du vill amortera.

Villkor

För att få ta ditt bolån måste du först och främst visa att du kan betala tillbaka lånet. Du behöver visa din bank att du har en fast inkomst och en stadig privatekonomi som överensstämmer med återbetalningsplanens avgifter och räntor. I vissa fall får du erbjuda en borgensman som går i god för dig. När du ansöker om lånet gör banken en kreditupplysning på dig för att sedan bedöma om du är en värdig låntagare. Om du sedan får lånet kan du låna upp till 85% av bostadens värde genom ett så kallat bottenlån och de övriga 15% betalar du själv som egen insats i bostaden. Skulle du inte ha chans att erbjuda dessa 15% kan du ta ett topplån som motsvarar den egna insatsen.