Studielån

Studielån

Studielånet, även kallat annuitetslån, genom CSN är det mest fördelaktiga lån man som student kan ta. När du bestämmer dig för att studera kan det vara tungt att starta studielivet genom att bo hemma. Kanske behöver du flytta till en ny ort eller så behöver du en egen bostad för att kunna ta del av både studentliv och studietider på dina egna premisser. De flesta svenska studenter ansöker om CSN och lånar från mellanbelopp till maxbelopp för att kunna betala för sitt uppehälle. Litteratur, boende och mat kostar mycket pengar och därför är det förmånligt att låna via CSN.

Ränta

Studielånet är förmånligt tack vare att räntan är låg. Räntan på ditt studielån genom CSN är 1 procent under 2015 och den fastställs varje år av regeringen. Räntan baseras på ett genomsnitt av statens upplåningskostnad under de tre senaste och närmsta åren och den har de senaste fyra åren legat under 2 procent.

Krav för att få studiemedel

Vad du bör tänka på innan du ansöker om studielånet är att du måste upprätthålla dina betyg under studierna för att CSN ska godkänna dig som låntagare och du måste läsa tillräckligt mycket poäng för att ens kunna ansöka. Studielånet begränsas efter din studietakt och om du läser mindre än 50 procent kan du inte få studiemedel.

För att dina betyg ska vara tillräckliga för att få studiemedel måste du under de första 40 veckorna som du studerar heltid klara 62,5 procent av antalet poäng du fått godkänt studiemedel för. Efter de första 40 veckorna måste du klara 75 procent av poängen för att få ditt studielån. Skulle du hamna i en position där du inte haft möjlighet att studera enligt dina önskemål på grund av sjukdom, dödsfall eller liknande så kan du ansöka om dispens genom intyg. Om du inte har en godkänd orsak till försämrade betyg prövas din låneansökan så snart du har fått fler godkända poäng på din utbildning.

Återbetalningstid

För dig som tar studielån efter 30 juni 2001 är återbetalningstiden är som lägst 25 år och du ska ha betalt av ditt studielån tills det att du fyller 60 år. Om du inte har lånat så mycket kan återbetalningstiden bli kortare.

Stöd och förmåner hos fackförbund

Det finns flera fackförbund som erbjuder olika förmåner för dig som är student. Du behöver alltså inte arbeta för att det ska finnas en anledning att bli medlem i ett fackförbund. Unionen, som är ett av de största fackförbunden idag, erbjuder mängder av förmåner för dig som är student och vill få en tryggare samt ekonomisk vardag.

Som student så kan du få stipendier från fackförbundet, rabatter, försäkringar och mycket mer. Kostnaden för att vara medlem i ett fackförbund ligger på ca 100 kr men det du får tillbaks är så mycket mer. Detta gör att ditt dagliga leverne blir mycket enklare och framför allt tryggare. Hitta ett fackförbund som passar dig och din utbilding och ta reda på vilka förmåner just du kan få som student.

I vissa fall kan du få stöd med kurslitteratur och många fackförbund erbjuder förmånliga medlemslån som kan vara ett bra alternativ för kortare utbildningar.