Företagslån

Företagslån

Vad är ett företags lån?

Ett företagslån kan vara ett viktigt stöd för olika företag – periodvis. För de företag där låt säga sommarhalvåret är högsäsong, kan finansiell hjälp under vinterhalvåret behövas för att undvika en likviditetsbrist under denna tiden. Det kan exempelvis vara underhålls- och driftkostnader, som inte försvinner bara för att högsäsongen gör de (tyvärr).
Ett företagslån kan också vara en satsning på företaget som kräver en större summa pengar utöver vad företagets nuvarande ekonomi tillåter, exempelvis start av dotterbolag, satsning på marknadsföring, expandering etc.
Både små, stora, aktiebolag, enskilda firmor samt handelsbolag kan ta ett företagslån, den viktigaste aspekten långivaren tittar på, är att de ser en möjlighet till företagets tillväxt samt dess lönsamhet.

Om du nyss startat ett företag kan du också vara i behov av att ta ett företagslån för att komma igång. Banken ser då gärna att du har en väl genomarbetad affärsplan samt budget för att din ansökan ska kunna bli beviljad.

Vad innebär det att låna?

Att ta ett företagslån innebär att du ingår ett avtal med banken. Vid avtalet fastställs också en amorteringsplan med datum där lånet planeras vara betalt – detta kan även gå fortare om du någon gång väljer att återbetala en större summa vid något tillfälle.

Banken ställer en del krav på dig innan en låneansökan blir beviljad. Du måste kunna presentera en budget, företagets affärsplan samt potentiella bokslut. Sedan måste banken besluta om företaget har kapacitet att återbetala det efterfrågade beloppet.

Finns det risker med företagslån?

Det finns alltid risker med att låna pengar, dock finns det flera olika försäkringar för banken att ta vad gäller företagslån. Är det ett mindre belopp som lånas är det inte alltid så att du behöver ställa säkerheter till banken. Dock bedömer långivaren din återbetalningsförmåga innan beslut tas.
Vid högre lånebelopp kan kreditgivaren exempelvis ta ut en företagsinteckning i säkerhet, oftast i en kombination med borgen. Även borgensmannen är en form av säkerhet för banken tills det att de får tillbaka pengarna. Om låntagaren inte kan fullfölja att återbetala sin skuld, träder borgensmannen in för att ta fortsätta återbetalningen till banken.
Detta stadiet anses dock som relativt allvarligt, det är därför av största vikt att noga fundera genom ditt val att ta ett företagslån, samt att göra en tydligt strukturerad budget för avbetalning.

Vad ska man tänka på innan man lånar?

Innan du lånar, måste du framförallt ha en klar bild om vad du ska göra med lånet. En mindre strategiplan eller tillvägagångssätt kan vara bra att visa för kreditgivaren. Har du någon i din omgivning som har bra ekonomisk koll – prata med henne eller honom innan du bestämmer dig.
Se till att ta hjälp av en revisor eller ekonom på ditt företag, det en viktig punkt som banken kommer beakta vid din ansökan.

Nedan följer en liten lista på tips inför ditt låntagande.

  • Jämför och välj rätt långivare
  • Gör en tydlig budget
  • Var påläst inför ett besök hos banken
  • Förtydliga och detaljera din affärsplan

Om din låneansökan inte går genom första gången, finns det inga anledningar till att ge upp. Ta reda på varför det blev avslag och försök se över anledningen en gång till.