Risker med lån

När du lånar pengar kan det måste du vara medveten om att pengarna ska betalas tillbaka med ränta inom en viss tidsperiod och i de fall där du har lämnat en säkerhet måste du vara extra noggrann. Vad du som låntagare måste inse är att det kan komma en period där din ekonomiska situation förändras och du kanske inte kan betala tillbaka på ditt lån. Om du har lämnat ditt hus, din bil eller en borgensman som säkerhet är det extra viktigt att du finner en snabb lösning så att du inte förlorar vad du har lånat till. Det mest viktiga är att du, innan du tar ditt lån, räknar på eventuella situationer som kan uppstå och gör plats i din budget för oförutsedda händelser.

Välj rätt lån

Ansök inte om första bästa lån utan ta först reda på vad lånet kommer att kosta dig, vilka avgifter som tillkommer samt hur flexibel långivaren är om du skulle behöva ändra ditt lån framöver. Vissa långivare, framför allt med privatlån, erbjuder låneskydd som hjälper dig om du skulle bli långtidssjuk eller arbetslös. Jämför lån innan du väljer en långivare, just för att hitta det billigaste lånet med bra villkor som ger dig trygghet.

Kronofogden

Att förlora ditt hus eller bil är inte det första som sker om du inte kan betala dina räntor och amorteringar. I Sverige har vi en lagstadgad indrivningsprocess där låntagaren får en chans att göra rätt för sig gentemot långivaren samtidigt som långivaren har rätt till att driva in pengarna med egna verktyg. Först skickas påminnelser och inkassokrav och om du inte betalar dessa skickas ärendet vidare till Kronofogden som gör en sista påminnelse innan man använder sig av utmätning. Vid utmätningen beslagtas ägodelar för att betala av lånet.

Att hamna hos Kronofogden är en väldigt tung process och det medför stora svårigheter för din framtid. Har du inte möjlighet att betala dina räntor och amorteringar kan Kronofogden genomföra en löneutmätning där de beslutar att en del av din inkomst går direkt till dina skulder. Om din inkomst inte är tillräcklig genomförs en utmätning om vilket innebär att Kronofogden beslagtar utmätningsbara tillgångar som möbler, elektronik, fordon och bostadsrätt. Kronofogden får inte beslagta egendom som krävs för dig och din familjs uppehälle så som kläder, vissa möbler och pengar till leverne en månad framåt.