Finans, bilar och boende

Det är några saker som påverkar många människors ekonomi extra och det är finans, boende och bilar. Dessa tre saker har ofta att göra med mycket ekonomi, alltså högre belopp. Det är förstås inte alla personer som faller in på dessa poster, alla har ju inte körkort exempelvis. Men mångas privatekonomi har detta som grundpelare utöver de vanliga månadskostnaderna.

Billån är ofta en jättepost i den vardagliga ekonomin. Detta eftersom dessa lån har kort löptid och kräver snabb återbetalning av lånet. Anledningen är att bilens värde sjunker ganska fort och hela tiden tills bilen är gammal. En del ordnar sin bilfinansiering genom att  ta lån på bostaden för att köpa bil men det är samma sak som att betala av bilen på mycket längre tid än bilens eget värde behålls. Inte så bra. Vill du ha bil och lägre kostnad så överväg om du kan köpa en billigare bil. Ofta klarar man sig med en mindre bil än man tror. Visst, barnvagnen ska i om man har sådan. Jordsäckarna ska med ut till landet och mycket mer. Men fortfarande så köper många större bil än vad man behöver. Kanske är man van vid en viss bilstorlek sedan tidigare och vill inte byta ner sig. Men det är en helt onödigt kostnad att köpa en större bil än du behöver, bara för att. En del tänker, äh vi köper den större för säkerhets skull. Men tänk om, fundera om detta fallet som kanske inte uppstår men faktiskt gör det vid ett tillfälle under ägande tiden. Då kanske man kan hyra en bil eller be att få låna av familjemedlem eller bekant för just detta tillfälle. Köp inte heller en bil för att det ska se bättre ut inför andra. Varför spendera pengar på att försöka imponera när pengarna sannolikt kan användas betydligt bättre till dig och din familj.

Månadskostnaderna omfattar löpande utgifter såsom mat, nöjen, försäkringar, hyra, avgifter och mycket mer. Sen när det kommer till till pengar utöver detta så som sparande så är det finansposten i ekonomin det handlar om. Det finns olika sätt att spara pengar på, ja väldigt många. Det kan vara att bara helt enkelt spara pengarna på banken och då är det beroende på tillgänglighet som är avgörande. Är det pengar man vill ha tillgång till snabbt så är den vanliga bankens sparkonto det bästa. Du har ett sparkonto på samma bank där du får in lönen. Sen kan man spara pengar på andra banker som kanske ger mer ränta eller så vill man helt enkelt bara att det ska ta lite extratid att på tillgång till pengarna för att undvika impulsköp. Att förvara pengar på utländska banker kan ibland ge betydligt bättre ränta men också betydligt högre risk, i värsta fall kan pengarna helt enkelt gå förlorade. Bra att ha kolla på är att där dina sparpengar finns så omfattas bank och kontot av statens bankgaranti.

Boendet är enstor post hos det flesta människor oavsett om det är ägt boende eller hyresbostad. Hyresbostad går inte att påverka så mycket, hyran är fastställd. Det enda är att byta till mindre boende eller flytta till annan plats där hyresnivån är lägre. När det gäller eget boende som man äger som bostadsrätt eller äganderätt så kan man påverka kostnaderna mycket mer. Den största posten är då ofta bostadslånet. Ju större lånet är desto mer blir det i räntekostnad. Ju högre lån du har desto mer kan du påverka genom att jämföra bostadsräntorna. Det finns vissa skillnader mellan olika banker vilken bolåneränta de erbjuder. Kolla på nyhets och ekonomisajter på nätet som listar de olika bankernas bolåneräntor, ofta hittar du dessa uppgifter under rubriken Ekonomi. Du kan också styra hur mycket du amorterar på lånen och det kan påverka stort både kortsiktigt och långsiktigt. Det finns några grundregler som staten bestämt avseende amortering och bolån. Har du högre skuldsättning så finns det ett minimibelopp som du måste amortera till banken och detta kan inte påverkas, utöver om du väljer att amortera mär än minimum förstås. Ligger i i skuldnivå så att du själv kan välja hur mycket du kan amortera så bestämmer du amorteringsbeloppet själv. Du kan välja att inte amortera alls vilket ger lägsta boendekostnaden och får utslag direkt på kort sikt. Nackdelen är att skulden ligger kvar oförändrad och påverkas av ränteförändringar vartefter åren går. Väljer du att amortera mycket på lånen så sjunker dessa i snabbare takt och då blir du på lång sikt mindre känslig för ränteförändringar. Samt en dag så kanske du till slut är helt skuldfri och kan bo till lägsta möjliga kostnad. Så inte amortera har snabbaste påverkan till låg boendekostnad medans amortering på lånen ger bättre långsiktig påverkan. Det kan ju vara skönt att bo så billigt som möjligt när det är dags att gå i pension, men när man är mitt i familjelivet så behövs ofta pengar här och nu. Så anpassa din ekonomi efter rådande omständigheter.