Sparrobotarna som gör jobbet åt dig

sparrobotar

Om du vill säkra en bättre och mer stabil ekonomi i framtiden är det klokt att både lägga undan till en buffert och investera på längre sikt. Med en buffert kan du klara oförutsedda utgifter utan att behöva ta ett snabblån eller liknande, och med sparande på längre sikt kan du både känna dig tryggare och sätta guldkant på tillvaron.

Att komma igång med ett buffertsparande är enkelt. Se bara till att föra över en del av din inkomst till ett sparkonto varje månad. Att investera i värdepapper såsom aktier och fonder kan emellertid upplevas som mer komplicerat. Det är något både banker och nätmäklare har uppmärksammat och idag finns ett tiotal så kallade ”sparrobotar” som kan förenkla ditt sparande på längre sikt. Vissa riktar in sig på pensionen medan andra framför allt handlar om sparande i aktier. De mest populära sparrobotarna är de som riktar sig mot småsparare som vill kunna investera i fonder på ett enkelt sätt med månadsvisa köp. Här är lite mer information om de tre mest populära robotarna just nu.

Lysa

Hos Lysa kan du sätta upp ett sparande i fonder på bara några minuter. Du registrerar dig via BankID och kan också sätta upp ett automatiskt månadssparande via samma teknik. Det första steget är att bestämma risknivå på ditt sparande. Det görs automatiskt utifrån ett frågeformulär. Är du nöjd med den fördelning av aktier och räntor som presenteras godkänner du bara villkoren och kan sätta igång att investera direkt.

Robosave – Nordnet

Robosave är en produkt från nätmäklaren Nordnet som automatiserar ditt sparande i fonder. Du sätter upp ett sparmål och besvarar ett par frågor som är tänkta att ge en bild av din riskprofil. När det är gjort byggs en portfölj med värdepapper som speglar din riskprofil upp automatiskt genom månadssparande. Skulle risken öka eller minska över tid genom att vissa fonder går bättre eller sämre, kommer Nordnets ”robot” att justera fördelningen automatiskt. Bra att känna till är att det krävs en insättning på minst 5000 kr för att komma igång med sparandet.

Avanza Auto

Avanza vill inte vara sämre än huvudkonkurrenten Nordnet och man erbjuder därför en liknande tjänst. Den går under namnet Auto. Produkten är egentligen sex olika specialfonder som investerar i andra fonder. Fonderna är numrerade från 1 till 6, där siffran anger risknivån. Ju lägre siffra, desto lägre risk (och därmed också lägre förväntad avkastning). Det går att månadsspara så lite som 100 kr i de olika fonderna.