Sverige blir mer kontantlöst

Sverige blir bara mer och mer kontantlöst. Bra, enligt vissa.

Alla är dock inte helt okej med detta. Sveriges turister, främst från Tyskland och Storbritannien klagar. De är inte okej med ett kontantlöst Sverige utan man vill betala kontanter när det gäller alla småköp då de semestrar. De stora räkningarna såsom hotellräkningar eller dyra restaurangnotor är inte dem främsta problemen när man hört på turisternas kritik. Tyskland använder mycket kontanter och man är van vid det systemet. Det är naturligt att man då vill behålla det som man är van vid att använda.

Tyskarnas banker tar ut avgifter vid kortköp som man vill slippa. Om man då gör många småköp blir det endel avgifter som kan kännas onödiga. Integritetsmotiv har tyskarna med som förklaring till att kunna använda kontanter som är djupt rotade.

När det kommer till britterna ligger irritationen främst gällande bankavgifterna som tillkommer vid kortköp. Det finns även vissa betalsystem som kräver svenska bankkonto eller mobilabonnemang, vilket leder till att de utländska konsumenterna stängs ute.

De svenska näringsidkarna uppmanas av chefen på Svensk handel att lyssna på vad kunderna vill ha. Det gäller såklart även de utländska besökarna. Det är en köpstark och stor grupp. Intresset inom handeln är stort då det kommer till att få dem att spendera pengar i Sverige.